Monthly Archives:Nisan 2011

0

Uluslararası Kimya Yılı

Nisan 29th, 2011 / / categories: Eğitim Haberleri /

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca Marie Sklodowska Curie’nin radyum ve polonyum elementlerini keşfinin 100.yıldönümü olması nedeniyle 2011 yılı “Uluslararası Kimya Yılı” olarak kabul edilmiştir. Dünyanın gereksinimlerinin karşılanmasında kimyanın öneminin anlaşılması, gençlerin kimyaya olan ilgilerinin artırılması, kimyanın geleceği için yaratıcı fikirler üretilmesinin teşvik edilmesi ve kimya biliminde kadının rolü ve önemli tarihsel olayların kutlanması “2011 Uluslararası Kimya Yılı” nın temel amaçlarını oluşturmaktadır.

Daha fazla bilgi için http://ttkb.meb.gov.tr/kimyayili.aspx ‘e girin…

0

Gelecek 250 yıl kurtuldu!

Nisan 29th, 2011 / / categories: İlginç Bilimsel Haberler /

Petrol bitiyor; enerji kaynakları kuruyor! Bu sözleri unutun, artık gelecek 250 yıl için rahatız…

Dünyanın felaket senaryolarından biri haline gelen enerji krizi yapılan son araştırmalara göre son bulmuş olabilir. Birleşik Devletler Enerji Bilgi İdaresi’nin yaptığı araştırmaya göre, yakıt rezervleri önceden tahmin edilenden yüzde 40 daha fazla ve 250 yıl yetecek boyutta.

Fosil yakıt rezervleri 1970 yılında en yüksek seviyesine gelmiş ve 1980’de kömürün de yerini almaya başlamıştı. 2002’de birçok yetkili ağız iki yıl içerisinde dünyada elektrik kesintileri yaşanacağını belirtirken yapılan araştırmalar sonucu enerji rezervlerinin oldukça iyi durumda olduğu ortaya çıktı.

Araştırmalara göre, ülke bazında enerji rezervleri şu şekilde; Arjantin 23220trilyon cm küp, Polonya 14550 trilyon cm küp, Fransa 5400 trilyon cm küp. En büyük rezerv sahibi ise 38250 trilyon cm küp ile Çin.

Kaynak: CHIP Online (www.chip.com.tr)

Ve virüsler en sonunda pillere de girdi… Ama bu seferki amaçları sandığınız gibi değil…
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü(MIT) güneş pillerinin çalışmasına virüsleri katarak yepyeni daha ucuz ve daha etkili bir teknik geliştirdi.Bildik güneş pillerinin hepsinde enerjiyi toplayan bir katman bulunmaktadır. Günümüzdeki çoğu pilde bu katman ince bir film ya da silikon maddeden oluşmaktadır. Bu küçük bilgiden sonra pillerin dışına çıkalım, nanotıpta ve madde mühendisliğindeki karbon nanotüplere geçelim. Altıgen bir yapıda olan bu karbon nanotüpler çok güçlü ve bazı durumlarda oldukça geçirgen. Bu özelliklerinden dolayı geçmişte de nanotüpler sanayide kullanılmaya çalışılmış ancak doğrudan yapılan müdahalelerin hiçbiri başarılı olamamıştı.MIT araştırmacıların yaptığı araştırmanın sonucunda karbon nanotüplerin hedefini bulabilmesi için bir yardımcıya ihtiyaç duydukları ortaya çıktı.M13 adıyla binilen bir virüs tüplerin iletkenliğini, hem kümelenmenin hem de yarı iletken tüplerin sayısını azaltarak, arttırdı. Araştırmacılar oluşturdukları bu yeni katmanı TiO2(Titanyumdioksit) içeren güneş pillerinde denemeye karar verdi. Nanotüp katmanı eklendikten sonra etkinliği yüzde 8 ila 10.6 arasında arttırdı. Ayrıca virüs – nanotüp karışımının pilin ağırlığında yalnızca yüzde 1’lik bir etki yaptığını da söyleyelim.

Kaynak:CHIP Online (www.chip.com.tr)

Güzel Günlerin Hatırası

0

inepo2011

Nisan 21st, 2011 / / categories: Proje Yarışma Haberleri /
inepo

Biz Çevre Olimpiyatındaydık. Sizler?